Robert Perander - Isyyteni ulottuvuuksia

© Robert Perander

Tämä projekti käynnistyi vaivihkaa vuonna 2005. Aloimme pohtia isyyteen liittyviä asioita. Jossain vaiheessa halusin konkretisoida ajatuksiani ja otin ensimmäiset kuvat. Sitten niitä tuli lisää. Ne olivat ikään kuin koekuvia. Arvasin, että jotkut niistä saattavat kestää loppuun asti ja päätyä näyttelyyn.

Yritin saada erillisiä puhuttelevia kuvia hyvistä tilanteista. Etenin näin kevääseen 2007 asti. Minulla oli runsaasti kuvia monesta isästä, mutta kuvien punainen lanka puuttui. Ryhmämme työskentelyn apuna oli luettelo isyyteen sisältyvistä eri näkökulmista. Minut sijoitettiin useampaan kohtaan, koska kuvaamieni tarinoiden teemat hajaantuivat eri suuntiin. Toukokuun kokouksessa ohjaajamme Miina kysyi minulta, mikä on se yhdistävä lenkki näin erilaisissa tarinoissa. Hetken hätkähdin: enhän minä ole sitä miettinyt lainkaan. Vastaus tuli minun suustani omaksi yllätyksekseni: se olen minä itse. Olen kokenut omassa elämässäni samoja tai samanlaisia tilanteita.

Kun tulin kotiin, kirjoitin ensimmäisen tekstin oman isyyteni ulottuvuuksista. Niitä on tietysti enemmänkin, mutta nämä puolet tulivat esille kuvien päähenkilöiden kanssa niissä tilanteissa, joissa kuvasimme. Teksti sai runon muodon. Se sopii minulle, koska silloin ei tarvitse sanoa niin paljon, eikä edes muodostaa kokonaisia lauseita.

Näin syntyi punainen lanka näyttelyosuuteeni. Olen erittäin hyvilläni, jos joku löytää muitakin koossapitäviä tekijöitä. Liian lähellä tulee sokeaksi.

Valokuvaajat

ISÄ — Voimauttavia valokuvia Raahen Galleria Myötätuulessa 1.10.–27.11.2010

Näyttelyn on tuottanut Helsingin kaupunki. Valtion valokuvataidetoimikunta on tukenut näyttelyä. Jugendsalin yleisöluentosarja 2007 on toteutettu yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kanssa.