Riitta Säkö- Isän tyttö

© Riitta Säkö

Haluan valokuvillani kertoa fiktiiivisiä tarinoita lapsuudessa koetusta henkisestä väkivallasta. Toivon kuvien voimauttavan katsojaa, joka ehkä on elänyt tai elää onnellista kulissi perhe-elämää, jossa tunteet on täytynyt tukahduttaa. Myös negatiivisten isyyskokemusten kuvaaminen on mielestäni tärkeää. Olen halunnut kuvillani kertoa fiktiivisen tarinan isästä, joka ei anna turvaa lapselle. Isästä, joka ei halua sitoutua vaan alistaa puolisoaan ja lapsia, erityisesti tytärtään. Isästä, joka on aina oikeassa ja siksi hänellä on oikeus laittaa muut ruotuun. Tarinan isä elättää perheensä taloudellisesti, mutta kokee sen taakkana ja ikävänä velvollisuutena, jota hän ei todella haluaisi tehdä. Isä kokee myös lapset taakkana ja siksi lasta ei tarvitse kehua, kannustaa, opettaa, ohjata eikä kuulla tai nähdä.

Jo viisivuotiaana halusin ryhtyä valokuvaajaksi ja siitä lähtien olen tarkkaillut maailmaa etsimen kautta. Minulla on ollut tarve tehdä kuvia ja valokuvaus on ollut minun tapani toteuttaa itseäni. Ilman isyysryhmäläisten tukea ja kannustusta näitä kuvia ei olisi syntynyt. Henkinen väkivalta perheessä on liian usein vaiettu asia, josta ei uskalleta puhua.

Valokuvaajat

ISÄ — Voimauttavia valokuvia Raahen Galleria Myötätuulessa 1.10.–27.11.2010

Näyttelyn on tuottanut Helsingin kaupunki. Valtion valokuvataidetoimikunta on tukenut näyttelyä. Jugendsalin yleisöluentosarja 2007 on toteutettu yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kanssa.