Kirsi Hasu, Ann-Catrin Rosenberg, Marjut Kauppinen, Tarja Kunttunen - Isän jäljet -työryhmä

© Tarja Kunttunen

  • Kirsi Hasu Isän muisto -elokuva
  • Marjut Kauppinen Isän värit
  • Tarja Kunttunen Impilahti-Alajärvi-Kairo-Jäppilä
  • Ann-Catrin Rosenberg Isän katse

Mielestäni isä on tyttärelle aivan yhtä tärkeä kuin pojallekin mutta eri syistä. Tyttären suhde isäänsä on ensimmäinen rakkaussuhde vastakkaisen sukupuolen edustajaan, jonka kautta hän saa käsityksen omasta naiseudestaan. Isän kannustuksen ja ihailun suojassa tytöstä kehittyy rohkea ja itseensä luottava nainen, joka tietää kuka on eikä anna kenenkään käyttää itseään hyväkseen.

Koska oma isäni on kuollut, minua kiinnosti erityisesti, millaisia jälkiä poismennyt isä jättää tyttärensä mieleen ja muistoihin. Pyysin mukaan kolme ystävätärtäni, iältään 40-50 vuotta, joiden isä on kuollut. Ryhmämme kokoontui työstämään aihetta puolen vuoden ajan kuukausittain yhteisissä palavereissa, joissa erilaiset isyysmuistot nousivat esiin kerta kerralta kirkkaampina ja selkeämpinä. Alkuperäinen suunnitelmani kuvata isän jälkiä jokaisen kanssa erikseen muuttui. Projektista tulikin yhteinen ja jokainen alkoi itse työstää omia muistojaan. Kunkin kuvausprojekti sai henkilökohtaisen, sisällöstä nousevan muodon.

Saimme isiltämme paitsi ulkonäkö- ja luonteenpiirteitä myös henkisiä eväitä, joista ehkä tärkeimmäksi kohosi jokaisessa keskustelussamme isäsuhteen vaikutus kaikkiin myöhempiin parisuhteisiin. Huonoista isäkokemuksista ei kuitenkaan välttämättä seuraa ongelmallisia parisuhteita ja huono elämä. Onnea ei voi periä geeneissä ja kun näkee isänsä aikuisen ja vanhemman näkökulmasta, voi isäsuhteensakin tulkita uudella tavalla. Voimautuminen on eheytymistä.

Valokuvaajat

ISÄ — Voimauttavia valokuvia Raahen Galleria Myötätuulessa 1.10.–27.11.2010

Näyttelyn on tuottanut Helsingin kaupunki. Valtion valokuvataidetoimikunta on tukenut näyttelyä. Jugendsalin yleisöluentosarja 2007 on toteutettu yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kanssa.