Esa Rauhala - Eksyin kotiin, Tuukan tarina

© Esa Rauhala

Meistä tuli Tuukan kanssa kaverit ekalla luokalla. Melkein koko peruskoulu pyörittiin yhdessä. Teini-iässä Tuukalla oli kova vauhti päällä, menoa riitti illat pitkät. Jossain vaiheessa mukaan tuli tyttökaveri. Lukion tokalla sitten jysähti - Tuukasta tuli isä!

Kihlattu Miia asui lapsen kanssa Helsingissä, Tuukka kävi koulua Pietarsaaressa. Etäsuhdetta jatkui pari vuotta, kunnes se katkesi. Erossa elämistä kesti muutaman vuoden, kunnes yllättäen kuulin heidän palanneen yhteen. Pian tulikin jo hääkutsu ja kolmisen vuotta sitten perhe kasvoi toisellakin pojalla.

Kuvasarja kertoo isän ja pojan suhteesta, kun heidän välinen ikäeronsa on "normaalia" pienempi ja kun taustalla on etäsuhdetta ja erossa oloa. Haluan tuoda esiin lämmön ja läheisyyden, kuten myös suhteen mahdollisen etäisyyden. Nykytilanteen lisäksi kuvasarja sukeltaa myös ajassa taaksepäin, erossa olon tunnelmiin ja suhteen muokkaantumiseen.

Kuvauspaikat ovat Tuukan ja Jonin valitsemia - tuttuja maastoja - ja niihin kuhunkin liittyy heidän yhteisiä muistojaan. Kuvien ohessa on Tuukan mietelmiä matkan varrelta. Itselleni koskettavaa on ollut etenkin Tuukan ja Mian paluu yhteen ja Tuukan kertomus tapahtuneesta. Toivoisin, että kuvasarjan tarina kannustaisi eronneita vanhempia lähestymään lapsiaan, vaikka suhde olisikin joskus vähän etääntynyt.

Hoitovapaapotpuri

Itse tulin isäksi n. 1,5 vuotta sitten ja vietin viime kevään pääosin hoitovapaalla. Isänä oleminen on vielä toistaiseksi ehkä eniten merkinnyt lapsen hoitoa, oman ajankäytön muuttumista, parisuhteen muuttumista, lapsen oppimisesta iloitsemista sekä varauksetonta oman lapsen ihailua. Välillä myös oman kärsimättömyyden ja itsekkyyden huomaamista. Hienointa on vaan seurata omaa lastaan ja ihmetellä hänen iloisuuttaan, selityksiään ja touhujaan. Ja samalla vähän pohtia sukupolvien jatkumista.

Valokuvaajat

ISÄ — Voimauttavia valokuvia Raahen Galleria Myötätuulessa 1.10.–27.11.2010

Näyttelyn on tuottanut Helsingin kaupunki. Valtion valokuvataidetoimikunta on tukenut näyttelyä. Jugendsalin yleisöluentosarja 2007 on toteutettu yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kanssa.